Digitale duik in het nationaal geheugen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) doet een investering van 20 miljoen euro in zeven projecten die de wetenschappelijke infrastructuur vernieuwen. Een van deze projecten – en meteen de meest ICT-gerelateerde: zoeksoftware ontwikkelen voor de VOC-archieven. Belangrijk, omdat hiermee ons nationaal geheugen duurzaam toegankelijker wordt.

Schat aan informatie

In de VOC-archieven zijn documenten te vinden die veel vertellen over de geschiedenis van Nederland. In totaal tellen ze 25 miljoen pagina’s, opgesteld tussen 1602 en 1795. Daarmee is deze informatiebron een van de grootste en rijkste ter wereld over de vroegmoderne geschiedenis. Niet alleen van Nederland, maar van alle werelddelen waar de VOC actief was.

Waarde van digitaliseren

Het is niet verrassend dat de NWO hiermee aan de slag gaat: deze informatie draagt bij aan het nationaal geheugen van ons land en kan een belangrijke rol spelen in onderzoeken. En 25 miljoen pagina’s doorzoeken gaat nou eenmaal een stuk makkelijker als dat digitaal kan.

Bij Socialex draait alles om bijdragen aan het nationaal geheugen. Dat doen we door organisaties te helpen hun social media-conversaties op een duurzaam toegankelijke manier te bewaren en doorzoekbaar te maken. Ook meebouwen aan deze belangrijke informatiebron met je organisatie? Plan dan een afspraak in met een van onze collega’s via sales@socialex.nl, zij vertellen je er graag meer over.